top of page
Zoeken

11.55 P.M.

In de nacht van zaterdag op zondag, volgend weekend, vertrekt er op Heathrow een chartervlucht met 54 ervaren golfspelers aan boord. Twee uur en 10 minuten later landen ze op Zaventem. Door het uurverschil is het dan bij ons al twee uur, midden in de nacht.


Met twee bussen – om de coronamaatregelen te respecteren – worden ze naar de Brabantse Golf gebracht. Ze krijgen allen een goed functionerende koplamp en worden in groepjes van drie uitgestuurd naar onze verschillende greens. Daar gaan ze een belangrijke opdracht uitvoeren. Ze gaan alle achtergebleven pitchmarks oordeelkundig herstellen zodat onze greens hun goed niveau van het voorbije seizoen alsnog kunnen behouden. Deze eerste expeditie wordt – dankzij de steun van de R&A -  gratis en voor niets uitgevoerd. Als ze de week nadien moeten terugkeren, dan worden de gemaakte kosten wel aangerekend. Een korte berekening leert dat ons lidgeld zal moeten worden opgetrokken tot 3.737 euro. Geen leuk vooruitzicht.


Onderzoekshypothese: Lage handicappers herstellen veel beter hun pitchmarks (balinslagen) dan hogere handicappers. Het maakt namelijk deel uit van hun routine op de green. Eerst de balinslag opzoeken en herstellen en dan de lijn lezen.


Bijkomende stelling: ze herstellen ook meer achtergelaten balinslagen omdat ze goede greens een must vinden.


Een mogelijke verklaring van de vele niet-herstelde balinslagen zou het ontbreken van de competities kunnen zijn. In onze wedstrijden worden hoge en lagere handicaps zo sportief mogelijk gemengd. De kans is dan veel groter dat er ervaringsuitwisseling optreedt. In deze vrije-starttijd-periode stel ik vast dat hoge handicaps vaak samen spelen. Kruisbestuiving van golfers-routine komt dan minder voor. 


In de studie om de hoger gestelde hypothese te testen moet in de experimentele testgroepen wellicht een bijkomend onderscheid worden gemaakt tussen de hogere handicappers met langdurige golfervaring en de hogere handicappers met een korte golfervaring. Factoren als geslacht en leeftijd moeten op het eerste zicht niet in rekening worden gebracht. Ook de greenfeespelers blijven in de huidige periode buiten beschouwing.


En nog dit wist-ge-datje: er is een hardnekkig vermoeden dat een speler, die zijn balinslag niet opzoekt en herstelt, door de golfgoden gestraft wordt door de put net te kort te laten of een lip-out-je te voorzien.


Practische conclusie: Verbeter je handicap, begin met je P.M. (Pitch Mark). Het is vijf voor twaalf (11.55) voor deze belangrijke gedragsverandering.
215 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

SNOEIEN

FEEK GOLF

T.I.F.

bottom of page