top of page
Zoeken

Ken jij golfregel 8?

Vorige week heeft Michel van Lieshout, onze waardevolle seniorenkapitein, ons via de senioren-whatsapp-groep aangeraden om in deze ongekende golfloze periode, elke dag een golfregel in te studeren. Een zeer geschikte activiteit om op ons dagprogramma te plaatsen, niet enkel voor onze senioren maar voor elk spelend lid van de Brabantse Golf.


Zelf wil ik hier ook een regelbijdrage brengen, en dit in de vorm van een anecdote. Enkele jaren geleden speelde ik een rondje op de Kampala golfclub in Oeganda. Ik speelde samen met twee leden van de plaatselijke club. Onze dochter, die er toen werkte voor het Rode Kruis, had mij met hen in contact gebracht. Dat scheelde niet enkel in de greenfee (16 dollar in plaats van 60 dollar) maar ook in sportief en sociaal comfort.


Ik geef nog mee dat de bodembedekking op de baan eigenlijk uit een plantensoort bestond in plaats van het ons vertrouwde gras. Overigens even goed bespeelbaar als een grasmat. Op zeker ogenblik komt mijn afslag op links in de semi-rough terecht. Ik vind mijn bal terug onder een soort plantensliertje. Ik dacht dat de stengels los lagen en wilde ze verwijderen. Dan stelde ik plots vast dat ze nog vast zaten aan hun wortels. Ik heb de beide medespelers verwittigd dat ik een foutje gemaakt had en mijn ligging had verbeterd en dat ik twee strafslagen zou noteren. Ze wilden er niet zwaar aan tillen want uiteindelijk was het toch maar een oefenrondje ook al noteerden we netjes onze scores op de kaart. Ik heb hen geantwoord dat ik ten allen tijde ‘echte’ golf wil spelen, ook in een oefenronde en stond erop dat de strafpunten mee werden genoteerd. Want welk verschil zou het hebben gemaakt als ik die dag met 29 punten eindigde in plaats van 27. Ik had nl in een aangename temperatuur op een bijzonder terrein in Afrika gespeeld en twee leuke Oegandezen leren kennen. Daar kunnen twee stablefordpuntjes niet mee concureren. Bovendien speelt de behaalde score geen enkele rol in het correct toepassen van de golfregels.


Nadien heb ik toch nog een ervaren regeldeskundige over het voorval aangesproken om bijkomende duidelijkheid te krijgen. En die kreeg ik. Want als je meent dat je losse natuurlijke voorwerpen kan verwijderen dan kan het voorkomen dat die onverwacht toch niet los blijken te zijn. Als je ze dan terugplaatst in de oorspronkelijke staat, zodat de ligging van je bal niet is veranderd, dan heb je het recht om gewoon verder te spelen zonder de strafslagen te moeten nemen.


Conclusie: als ik beter mijn regels had gekend, had ik die ronde met twee puntjes meer kunnen afsluiten.


Epiloog: een min of meer vergelijkbare situatie kan zich op ons terrein voordoen. Soms ontsnapt in volle zomer een stevige spriet op de fairway aan de messen van de maaimachines. Als je bal dan vlak voor of achter die eenzame spriet terechtkomt, dan kan de neiging opkomen om het werk van de groenploeg te willen vervolledigen en dat grassteeltje zelf maar te verwijderen. Niet doen. Want je verbetert de ligging van je bal…daarom zou je het uiteraard juist willen doen. En bovendien, eens de grasstengel verwijderd, is het onmogelijk om de originele situatie van je balligging opnieuw te herstellen. In dat geval rest enkel om op een beheerste wijze aan je medespelers te melden dat je twee strafpunten noteert op de gespeelde hole … en te proberen om een birdie te maken op de volgende hole


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

SNOEIEN

11.55 P.M.

FEEK GOLF

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page