Regelmatig hoor of lees ik in de media dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn als vóór de coronacrisis. Welnu ook onze exact handicap zal vanaf volgend jaar niet meer dezelfde zijn. Misschien heb je al opgemerkt dat op je persoonlijke welkom-pagina op i-Golf sinds enkele dagen twee handicap-aanduidingen voorkomen. Hoog tijd dus voor een woordje uitleg.
Naast de gebruikelijke EGA-hc (je exacte hc berekend volgens het systeem van de Europese Golf Federatie) staat nu ook je nieuwe WHS-hc (World Handicap System) vermeld. Waarom deze verandering? Blijkbaar bestonden er wereldwijd een 6-tal verschillende systemen om de handicap aan te passen na het spelen van een wedstrijd. Men wil dit nu uniformiseren om alle spelers op een zelfde wijze te beoordelen en gelijke kansen te geven. Er worden dus nu andere – vrij ingewikkelde – formules gebruikt om deze aanpassing te berekenen. Ik bespaar jou en vooral mezelf de details, maar we mogen ervan uitgaan dat er gedurende maanden of jaren door een aanzienlijke groep experten hierover is vergaderd en gediscussieerd vooraleer tot een consensus te komen.
Een document van 107 pagina’s is het resultaat. In grote lijnen komt het erop neer dat de aanpassing van de hc nu niet meer gebeurt op basis van de score van je laatst gespeelde wedstrijd maar op basis van het gemiddelde van de beste 8 scores van je laatste 20 qualifying wedstrijden. Het was de bedoeling om dit nieuwe systeem reeds dit jaar in te voeren, maar verschillende landen hebben een soort provisioneel jaar genomen om het nieuwe systeem uit te testen.
Wat onze wedstrijden in 2020 betreft – en hopelijk komen ze er binnen enkele weken aan – blijft alles bij de oude berekeningswijze. Om alvast te wennen aan het nieuwe systeem, wordt op i-Golf ook reeds de nieuwe berekening vermeld. Sommigen zullen nu zien dat hun WHS-hc lager is dan de huidige EGA-hc. Bij anderen kunnen er meerdere punten bijgekomen zijn. Maar ik benadruk het nog eens: dit jaar wordt enkel met de EGA-hc gewerkt.
Tenslotte wil ik jullie nog eens wijzen op het relatieve belang van onze handicap. Het is niet meer maar ook niet minder dan een index om iedereen gelijke kansen te geven in een netto stableford competitie. Al is dit nog niet helemaal correct. Lage handicappers, die hun vaardigheidslimiet ongeveer bereikt hebben kunnen bijna onmogelijk netto scores van 42, 43 of hoger laten noteren. Daar wordt aan tegemoet gekomen door, voor de prijsuitdeling, het ganse handicap-veld in enkele delen te verdelen. En de prijzen per categorie toe te kennen. Bovendien is er nog de bruto rangschikking voor de absoluut beste spelers van de competitie.
Een handicap is dus geen levenslang verworven niveau of statussymbool. Als je het laatste jaar van je opleiding met onderscheiding hebt afgewerkt, dan staat dit levenslang op je diploma. Je exacte handicap is helemaal iets anders. Het is enkel een index om je op dit ogenblik zo gelijk mogelijke kansen te geven in een netto golfcompetitie en de wedstrijd zo voor iedereen aantrekkelijk te maken. Niet meer dan dat. Toen ik in mijn jonge jeugdjaren mijn zus en mijn nichtje, die een stuk jonger waren, probeerde te motiveren om samen om ter snelst een rondje rond de ouderlijke woning te lopen, gaf ik hen respectievelijk 10 en 20 m voorsprong bij de start. Zo kwamen we ongeveer gelijktijdig bij de finish en was het voor hen ook leuk … al probeerde ik wel steeds nipt te winnen …
