top of page
Zoeken

T.I.F.

Neen, deze bijdrage gaat niet over een format om afbeeldingen op te slaan. Het is een zelf bedachte afkorting van het principe ‘Tee it Forward’. Het is één van de recepten waarmee Golf Vlaanderen de golfsport aantrekkelijker wil maken.


Het idee is om de afslagplaats (traditioneel wit – geel – blauw – rood) dus de lengte van de baan, te kiezen in functie van je eigen mogelijkheden. Met als enig doel meer plezier beleven aan je rondje golf.


Met mijn afslag van 160 à 180 m wordt een baan aangeraden met een lengte van 4000 à 5000 m. Onze ‘rode baan’ komt daar het dichtste bij. Blauw benadert met 5279 m mijn pleziergrens. De oude vooroordelen (mannen spelen enkel van wit of geel; de dames van blauw of rood) staan diametraal tegenover de TIF-filosofie.  Daarom wordt er ook aangeraden om van de traditionele kleuren over te stappen naar nummers als baanaanduiding. Wit zou bij ons dan ‘59’ worden, geel 56, blauw 52 en rood 49.


Daarom vorig W.E. eens op blauw ingeschreven om het TIF-principe uit te testen. Twee belangrijke ervaringen.


Één: omdat ik meer kansen leek te hebben om te scoren, ben ik mijn slagen gaan forceren. Een voorbeeld: met mijn goede afslag op hole 1 sneed ik een stukje van de bomen af en lag op 150 à 140 m van de green. Ik zou voor het eerst in meer dan 20 jaar in regulation onze eerste green kunnen halen…mijn tweede slag landde in de bomengroep rechts, waar ik anders nooit terecht kom. Conclusie: ook van blauw scoor je maar als je goede en rustige slagen doet.


Twee: wat betreft de vooroordelen. Bij de afslag van hole 1 krijg ik al te horen dat je met een man die van blauw afslaat toch niet naar de oorlog kan trekken. Even verder wordt mijn voornaam vervormd naar ‘Valérie’. Ook werd de vraag gesteld of ik transgender was. Uiteindelijk werd ik ook nog ‘blauwe smurf’ genoemd. Conclusie: de vooroordelen tegenover het TIF-principe zijn wel degelijk nog levendig in onze clubrangen aanwezig. Maar voor een goed begrip: het was toch een fijne en aangename flight, misschien mede door de plagerijën van mijn medespelers…


Met dank aan Golf Vlaanderen voor de illustratie

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

SNOEIEN

11.55 P.M.

FEEK GOLF

bottom of page