top of page
Zoeken

FEEK GOLF

In de eindspurt naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zag ik de laatste dagen in de kranten meerdere foto’s van de huidige president op de golfbaan. Dat dit hier bij ons in Vlaanderen geen leuke uitstraling geeft aan onze sport, moge duidelijk zijn.


Zo wordt golf omschreven als “een van de favoriete besognes van rijke, blanke mannen met overgewicht en lelijke broeken”. Toch volgt er nadien belangrijke verduidelijking als het gedrag van de huidige president op het golfterrein wordt toegelicht. Golf wordt dan omschreven als een sport die gebaseerd is op eerlijkheid en vertrouwen. Voor mij mag daar ook nog ‘respect’ bij.


Een vorig jaar verschenen boek van de Amerikaanse journalist Rick Reilly draagt als titel ‘Commander in cheat, How golf explains Trump’. In dit boek wordt Trump als een gepatenteerde sjoemelaar op het golfterrein opgevoerd. Zo noemen zijn caddies hem ‘Pelé’…omdat hij zich zeer vaardig toont in het trappen tegen zijn golfballetje. Ik noteer hierbij dat het niet ongebruikelijk is dat golfspelers via het toekennen van bijnamen afstand trachten te nemen van sjoemelende medespelers. Ik denk aan het verhaal van ‘John Bedot’ dat jarenlang in het Antwerpse de ronde deed.


Ik lees verder dat Trump knoeit met zijn scorekaarten en dat hij er niet voor terugschrikt om de bal van een tegenstander in het water te gooien. Bij de opening van een nieuwe baan speelt hij als eigenaar op zijn eentje een eerste rondje. Hij noemt dit achteraf het clubkampioenschap en claimt dat hij al minstens twintig clubkampioenschappen op zijn actief heeft staan.


Om geen problemen met auteursrechten te krijgen, heb ik als illustratie van deze bijdrage maar niet gekozen voor een foto van een golfende Amerikaanse president. Het alternatief is een eigen in elkaar geknutselde foto, ergens gezien bij ons op hole 13.


En nog dit: toen ik las dat Trump 14 golfclubs had, dacht ik eerst: dat is toch niets bijzonders. De meesten van ons hebben toch 14 clubs in hun golftas. Het ging evenwel om 14 golfterreinen, waarvan hij de eigenaar is…


Van iemand, die zo betrokken is op het golfpel zou je verwachten dat hij de essenties van het spelletje (eerlijkheid, vertrouwen, respect) als een ambassadeur zou vertegenwoordigen…niet dus…
142 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

SNOEIEN

11.55 P.M.

T.I.F.

1 Comment


Fijne columns Valere 👌

Like
bottom of page